Троянда пишно зацвіла

Королева квітів
Троянда (ружа) – квітка, яку шанують у багатьох країнах світу. Вона є символом невмирущої краси і величі, жагучої любові, вдячності, благополуччя й безсмертя.

Безліч легенд оповідає про те, як біла троянда перетворилася в червону. Одна з них - перська легенда про солов'я й троянду. Соловей закохався в троянду й, зачарувавшись її доконаною красою, пригорнув її до грудей. Однак гострі шипи проткнули серце нещасного закоханого, а пелюстки квітки вбрали його кров.

В побуті троянда займала особливе місце багатьох народів. Греки всипали цими квітами шлях переможців, у Древньому Римі троянду шанували як символ моральності. Також вона вважалася уособленням мужності, тому воїни одягали на голову трояндові вінки, щоб позбутися страху перед битвою. Вінками із троянд нагороджували й видатних діячів. Над столом часто вішали гілку троянди, тому що вона вважалася символом мовчання. Існує крилате вираження Sub rosa dictum - "Я сказав під трояндою", що означає, що сказане є великим секретом. У середньовічній Франції троянда користувалася пошаною й любов'ю настільки, що навіть вирощувати цю квітку дозволялося далеко не кожному.

 Троянда - один із найменш суперечливих знаків у вишитті.
Її можна використовувати у вишивках для дітей і для дорослих.

У традиційній свідомості українського народу троянда або ружа також має особливе значення. Пишнi ружi рясно розквiтли на сорочках, рушниках та інших ужиткових речах  багатьох областей України. Узори з ружами укладалися за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячне коло з вічним оновленням, де листочки – символ основи, нескінченності життя; квітка, що розпустилась, — символ краси та процвітання; пуп’янок – символ зародження нового життя, продовження роду. Якщо ж троянди включені до геометричного узору, то тоді це не просто квіти, а квіти-зорі, що передають уявлення людей про систему Всесвіту та непорушні закони буття.

Троянди - квіти, на які мода не поширюється. Вони завжди бажані та прекрасні. Яскраві і скромні, великі й маленькі, ніжні пуп’янки та пишні суцвіття – троянда прекрасна у будь-якому вигляді.

Згідно колористики, білі троянди – символ чистоти та невинності, червоні говорять про кохання і пристрасть, рожеві – про ніжність. Тому обирайте колір своєї квітки і вишивайте для себе та своєї родини.
Схема візерунку Ніжні троянди у журналі KANDY №1

Немає коментарів:

Дописати коментар