Мандала

У перекладі з санскриту (древньої індійського мови) «мандала» означає - «коло». Витоки походження мандали починаються з давніх часів в індуїзмі та буддизмі, саме тому в неї закладений такий глибокий сенс. Люди вишивали їх на тканини, малювали маслом, створювали мозаїки з піску. Таким чином передавалася історія поколінь: символи зберігали культуру народу, розуміння життя та цілого Всесвіту.

У кожній мандалі є поєднання двох геометричних фігур - кола і квадрата. Ці фігури вважаються священними в багатьох релігіях. Коло - нескінченність Всесвіту, квадрат - символ Землі. Мета мандали - досягнути гармонії, позбутися негативної інформації, зцілюючи тим самим і душу, і тіло. Вони повинні позитивно впливати на наші чакри - точки тіла, де зосереджена життєва сила.

Пропонуємо створити власні мандали за поданими схемами. Дуже скоро ви переконаєтеся, що це надзвичайно захоплюючий процес, який допомагає увійти в гармонію з самим собою.

За тим, яку мандалу створює людина можна інтерпретувати, в якому настрої та емоційному стані вона зараз знаходиться. Це пояснюється тим, що мандала відображає внутрішні процеси, які відбуваються в даний момент. Основною вимогою під час роботи є абсолютне заспокоєння та неквапливість, акуратність, рівне укладання стібків і, звичайно ж, грамотне використання кольорової палітри.
* * * * *
Модель Галина Білоусова
Фотограф Юлія Плетінка

Схеми у журналі "Сучасна вишивка "№7

1 коментар:

  1. мандала заснована ведичною культурою, витоки якої йдуть з наших земель

    ВідповістиВидалити