Український народний орнамент Ольги Петрівни Косач

У рамках проекту "Вишивка етнографічна: “Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки” О.П. Косачева, Киев,1876.” більше 30 майстрів з 17 областей України долучились до відтворення колекції зразків, зібраних і описаних Ольгою Петрівною Косач, відомою нам як Олена Пчілка.

Народився проект близько 8 років тому. За цей час майстри відшили аркуші цієї книги, в своїх містах провели цикл майстер-класів, зустрічей, лекцій, просвітницьких заходів, для того, щоб ще більше українців дізналися про те, що Ольга Петрівна Драгоманова-Косач, це не лише дитяча письменниця, це перша жінка-журналіст України, перша жінка-академік Української Академії Наук. Тому цілком зрозуміло і в певній мірі символічно, що  результатом цього проекту стала саме книжка.

«Український народний орнамент Ольги Петрівни Косач» - таку назву має це видання. Презентація відбулася 23 вересня 2018 року в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка. Місце презентації було вибране не випадково, адже у фондах цієї бібліотеки зберігається оригінал книги.
Автор і організатор проекту - Тетяна Серебреннікова
Тверда палітурка має спеціальну фактуру, що нагадує полотно для вишивки. У книзі представлені схеми вишивок, зібраних Ольгою Петрівною, світлини відшивів, писанок, тканих виробів, а також фотографії організаторів, учасників та колекцій, створених у рамках вищезгаданого проекту. Хочеться окремо звернути увагу на якість друку. Цупкенькі сторіночки такі приємні на дотик, що цю книгу хочеться просто мати в своїй колекції.

2 коментарі:

  1. Дякую за зустріч і висвітлення нашої книжково-вишивальної історичної (не побоюсь цього слова) події!

    ВідповістиВидалити
  2. Вітаю гарну команду за пророблену титанічну працю!

    ВідповістиВидалити