Гданськ

Перлина Балтійського моря

Морська перлина Польші – ще одна назва мальовничого міста Гданськ. Саме цю перлину ми мріяли побачити впродовж декількох років. І, як це завжди буває, мрія вирішила здійснитися несподівано.
Налаштовані на великі пригоди, ми озброїлися картою і вирушили 800 км на північ від рідного Львова. Не дивлячись на невтішні дощові прогнози, Гданськ зустрів нас теплим сонечком. Остаточно заплутавшись у карті і картаючи себе, що не довірилися навігатору, ми зупинили автіку на першій можливій парковці. Як не дивно, це виявилося самісіньке серце міста.
Повні сил і енергії ми розпочали наше знайомство з архітектурними пам’ятками Гданська з відвідин Костелу св. Діви Марії. Відома у цілому світі ця велична цегляна святиня вражає спершу розмірами, та потрапивши усередину розумієш, що розмір – ніщо, порівняно з красою, яку ми побачили тут. Втративши відлік часу, ми невпинно роздивлялись численні барочні та ренесансні скульптури. Величезний астрономічний годинник у костелі, створений у XVст., й досі показує час, дату, фази Місяця й Сонця та ще купу всього. Переповнені емоціями, ми не роздумуючи пролетіли п’ятсот сходинок аби побачити Гданськ з висоти пташиного польоту.
Далі на нас чекала не менш хвилююча зустріч з місцевими вишивальницями у кашубській художній галереї. Сорочки, скатертини, серветки, різні предмети повсякденного використання, вишиті вручну. Привітна господиня розповіла нам трохи про місцеву вишивку. Кашуби - одна з найяскравіших на сьогоднішній день етнічних груп в Польщі, що  розташувалися на території Балтики, а саме біля Гданську, який вони і вважають своєю столицею. Кашубська вишивка дожила до наших днів частково завдяки старанням Теодори і Ізидори Гульковскіх, які на початку ХХ ст. створили майстерні для місцевих жінок, де ті займалися вишивкою. Зразки для вишивки бралися зі старих предметів одягу.
Усі кольори та форми, які присутні в кашубської вишивці, ретельно підбираються один до одного. Сім кольорів, що використовуються у візерунках, мають свою символіку. Жовтий колір є символом сонця, поля, засіяного зерном, також він уособлював пісок прибережних пляжів і бурштин. Зелений колір - це, насамперед, луги й ліси. Коричневий, майже чорний - родючі ґрунти, а три відтінки синього - водна стихія: моря, озера і річки, а також гарне чисте небо над головою. У вишивці присутній також червоний колір, що символізує любов до своєї вітчизни.  Усі кашубські рукотвори - з натурального льону і виконані бездоганно. Прикрашені вони в основному стилізованим орнаментом у вигляді квітів граната, тюльпана, троянди та дзвіночками. Геометричні мотиви використовуються рідко і то лише як доповнення до основної композиції. Основні види швів: гладь, вузлики, стебловий шов.
Після художньої галереї все відбувалося як у казці. «Бардзо ладна променада» вулицею Длуга (Długa) з розкішними будиночками, кожний з яких має свою історію, Королівські будинки, Ратуша, сувенірні крамниці, Музей бурштину і смачний обід серед усього цього естетичного задоволення.
Милуючись вогнями вже вечірнього міста, нас одночасно охопило відчуття, що тут ми хотіли залишитися ще хоча б на тиждень, аби щодня насолоджуватися неспішними прогулянками Старим містом, вивчаючи усі дива архітектури Помор’я, вести бесіди за філіжанкою кави на березі Мотлави і просто насолоджуватися буттям.
Гданськ - надзвичайно атмосферне місто. Кажуть, коли мрія збувається, вона перестає бути мрією. Лише не цього разу. У Гданськ хочеться повертатися знову і знову.

1 коментар:

  1. Дякую за можливість подоружувати разом із Вами! Дуже приємно читати коментарі до свтлин - тепло й затишно стає на душі. А ще - теж захотілося потрапити до Гданська. Лише одне питання мене турбує - невже не прикупили собі польського льону? :) Цікаво було б почути думку щодо якості та придатності цієї тканинки до лічильних технік вишивки. З повагою, Наталія.

    ВідповістиВидалити