Верхоплут

Майстер-клас
Верхоплут – художній шов, який широко застосовувався на Полтавщині, Київщині, Чернігівщині. Зараз  ця техніка не є дуже популярною, але для нас вона залишається однією з найулюбленіших.
Верхоплут може бути як обводкою до основного орнаменту, виконаного мережкою, лиштвою, виколюванням, так і  виступати в ролі основного узору. Його виконують у дві-шість ниток через три-п’ять ниток тканини. Вишивальниця сама визначає яку кількість ниток обрати. Це залежить від щільності тканини. Також для збільшення щільності вишивки можна обкручувати кожен стібок двічі.

Починаємо роботу з однакових вертикальних паралельних стібків справа наліво. Робочу нитку закріплюємо за допомогою петлі на чотирьох горизонтальних нитках, утворюючи горизонтальний стібок (фото 1). Ведемо голку вгору через чотири горизонтальні нитки, набираємо на них чотири нитки основи і виколюємо на лицьову сторону (фото 2). Тепер ведемо голку вниз по прямій через чотири горизонтальні нитки. Набираємо на неї чотири нитки основи і також виводимо на лицьовий бік (фото 3). Так продовжуємо до кінця ряду (фото 4).

Тепер рухаємося у зворотному напрямку. Не проколюючи тканини, з’єднуємо вертикальні стібки. Для цього піддіваємо голкою останній вертикальний стібок знизу вгору, обкручуючи нитку навколо стібка справа наліво (фото 5). Ведемо голку під другий вертикальний стібок. Тепер обкручуємо нитку навколо стібка зверху вниз зліва направо (фото 6). Продовжуємо таким же чином з’єднувати вертикальні стібки по черзі то зверху, то знизу. Так до кінця ряду (фото 7).
Вдалого вам вишиття!

2 коментарі: