Руїни Храму

Надихнувшись творами мистецтва геніального галицького скульптора середини XVIII століття Іоана Георгія Пінзеля, львівська модельєр-дизайнер Івона Лобан створила неймовірної краси колекцію жіночого одягу прет-а-порте. Ніжні, пастельні кольори, фактурні тканини, майстерно виконана вишивка в стилі козацького бароко… Що й казати, цей одяг приречений стати улюбленим.

У пошуках перлин люди витрачають багато часу та зусиль. Львову пощастило отримати у спадок чимало перлин середньовічної архітектури. Але, на жаль, залишається ще багато пам’яток, які, попри катастрофи, забуття та розруху, з останніх сил тримаються.
Таким особливим місцем є костел Усіх Святих у селі Годовиця Пустомитівського району, що недалеко від Львова. По справжньому розкішна будівля, пам’ятка архітектури ХVIII століття десятиліттями перебуває в аварійному стані. Навколо нього вирує життя, а в ньому його давно вже немає. Львівська дизайнерка Івона Лобан звернула увагу на унікальну споруду та її талановитих творців, які й надихнули модельєра на створення тематичної колекції одягу в етносучасному стилі. Своїми акціями вона привертає увагу до маловідомого в Україні генія, його творінь і дарує українцям можливість пізнати своє, рідне, українське. На березі ставка в оточенні дерев, постійних свідків тихого занепаду храму, не зникає відчуття, що перебуваєш в особливому місці, наповненому історією та багаторічними молитвами.
 Головна мета цієї колекції – продемонструвати землякам і світові генія, великого майстра, який жив і творив у Галичині. “Своєю колекцією одягу, - розповідає Івона Лобан, - хочу привернути увагу можновладців, суспільства, небайдужих громадян та меценатів до самої будівлі, яка доживає свої останні місяці і навряд чи переживе цю зиму. Хочу популяризувати ім’я талановитого галицького скульптора середини ХVIII століття Іоана Георгія Пінзеля, роботам якого немає аналогів у світі та чиї роботи прикрашали цей неймовірний Храм. Кожна річ з колекції переносить нас у час, коли шедеври створювалися роками. Вишиті янголи, які ніби зійшли зі скульптур Пінзеля, прикрашають одяг і влучно вписалися у весь ансамбль, створений у пастельних тонах, фактура та крій яких перегукується з фресками храму.
Дизайнер, власниця арт-студії Joulie Collection, Юлія Стадник спеціально під колекцію створила взуття. Дизайнер Марта Стефура – прикраси ручної роботи. Барокову вишивку виконала мисткиня Марія Ніколаєнко. Салон краси “Martelle – твоя територія краси” та її чарівна власниця Марта Нестерук також підтримали ідею та створили неповторний образ нашим моделям, який влучно вписався у загальну концепцію.

Кожен хто працював зі мною над цим проектом не залишився байдужим до історії храму та його творців, які своїм талантом надихають сучасних митців. Щоразу, навідуючись до Костелу Усіх Святих, болить серце споглядаючи на знищені шедеври, пописані стіни та запустіння. Але там настільки потужна енергетика, що перебування в Храмі впливає дуже позитивно і хочеться повертатися туди знову і знову. Я щиро вірю в те, що це святе місце отримає свій достойний вигляд і наші люди звернуть свої погляди на те, чим багата наша земля. Нам є чим пишатися, варто лише навчитися берегти та цінувати те, що маємо!”
Краса, яка оживає на руїнах храму під відкритим небом, дарує надію на нове життя, яке так легко вдихнути у цю величну споруду і зберегти пам’ять про видатного та загадкового українського генія Іоана Георгія Пінзеля. Облуплені стіни терпляче чекають на руку майстра, який вправними рухами поверне їм блиск минулих років. Нині, блукаючи навколо храму, хочеться вірити в чудо і людське серце, яке не може бути байдужим до краси і місця, яке колись дарувало людям віру, надію і спокій.
Схеми вишивки на сторінках журналу "Сучасна вишивка"№6

* * * * *
Дизайнер: Івона Лобан, колекція “Пінзель. Бароко. Львів.”
Фотограф: Ігор Федорів.
Зачіски і макіяж: "Martelle - моя територія краси".
Взуття: Юлія Стадник "Joulie Collection".
Прикраси: Марта Стефура.
Вишивка: Марія Ніколаєнко.
Текст Марія Калинович

Немає коментарів:

Дописати коментар