Журнал "Українська вишивка" №65 (5)

Вишивка є одним із найулюбленіших і найпоширеніших видів рукоділля. За старих часів всі жінки володіли цим мистецтвом. Вишивка була пов’язана зі стародавніми звичаями й обрядами українського селянства. За допомогою голки й різних ниток українські жінки перетворювали просту тканину на витвір мистецтва.

Протягом століть вишивальниці експериментували з відповідними матеріалами, розвиваючи й удосконалюючи своє мистецтво, черпаючи натхнення в навколишньому світі, у мистецтві, в орнаментах інших часів і культур. Вишивку використовували для багатьох цілей: щоб увічнити пам’ять про події приватного або суспільного життя, для висловлення різних політичних або духовних ідей, щоб продемонструвати статус, розповісти якусь історію або прославити красу природи.

Змінюються часи. Змінюються покоління, їхні уподобання та погляди. Змінюються одяг і прикраси. Але залишаються віковічні традиції, які єднають нас із нашими пращурами. Серед них і традиції, пов’язані з вишивкою. Ці традиції є історією нашої країни, історією окремої родини, історією кожної людини. Тож збережімо цей скарб, щоб передати його наступним поколінням.
Щиро ваші,
Наталя Скрипниченко та Руслана Кушнірук

* * * * *
На обкладинці Ольга Береза
Фотограф Андрій Процюк

У ЦЬОМУ НОМЕРІ:
 
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар