Весільні рушники

Неможливо уявити українське весілля без весільних рушників. Один з найбільш хвилюючих моментів урочистості - це коли молоді разом встають на вишитий вінчальний рушник, приймаючи Боже Благословення.

У давнину загалом на весілля готували аж до 40 рушників різноманітного призначення. Зараз кількість обрядових весільних рушників значно скоротилася. Але є просто обов'язкові рушники, без яких ніяк не обійтися на українському весіллі: основний весільний рушник - на нього встають молоді під час урочистої весільної церемонії або вінчання; союзний рушник - їм зв'язують руки нареченої і нареченого; гостинний - на ньому тримають коровай батьки, зустрічаючи молодят після одруження; божник - призначений для обрамлення ікони. Яким буде цей, вирішувати лише вам.

Вишитий рушник - це особливе сакральне дійство, власний внесок в майбутнє своєї сім'ї, оберіг вашого щасливого подружнього життя, та найперше, що повинні робити молодята, - ставитись один до одного з повагою, любов'ю, терпінням, оберігати та бути по життю розумними та поблажливими. Гарного вишиття!
* * * * *
Схеми рушників у журналі "Українська вишивка" №65 (5)
Для замовлення пишіть kandycontact@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар