Дорогою пращурів

Символ вічної дороги у земному і потойбічному світах, благословення і навернення, зустрічі і прощання – це наш український рушник. Ніде в світі немає таких звичаїв, повязаних із цим святим оберегом, як в Україні. Саме український рушник із хлібом-сіллю, що ним вітають дорогих гостей, став візитівкою України в усьому світі.
Усе життя, починаючи від народження і до самої смерті, вишитий рушник супроводжував український народ. Рушник – від слова «рух», «рушати» – завжди у наших предків символізував дорогу, шлях, який веде людину й допомагає їй жити. На білий рушник приймали малу дитину, що символізувало чистоту новонародженої душі. Такий же рушник, крижмо, готували до обряду хрещення. Хресна мати готувала його заздалегідь, а загортаючи в нього немовля, молилася аби життєвий шлях був такий же світлий і добрий, як той рушник. Символом спільної дороги були вишиті рушники, які стелили під ноги молодим під час шлюбу. Так само на рушниках чи полотні спускали тіло небіжчика до ями, проводжаючи душу в далеку путь.

Існували й подарункові рушники, які дарували на пам’ять, зокрема їх використовували під час проводів рекрутів, обвішуючи ними новобранців із голови до ніг на знак побажання щасливої дороги й найскорішого повернення. Рушник був дорогим пам’ятним подарунком, який супроводжував козака в далеких походах, чумака в тяжких мандрах, бідного в чужій стороні на заробітках. Це був символ вірності, пам’яті про рідний дім, про кохану.

Рушники дарувалися у дорогу не випадково. За дослідженнями етнографів, семантика рушника розкривалась у значенні дороги, пов’язаної зі світлим радісним життєвим початком, з одного боку, і переходу в інший світ — з другого. Залежно від того, як складалося людське життя, відповідно вибирався візерунок для рушника та його кольори. Важливим було також, щоб полотнище було цілим і безперервним, як саме життя.
Бажаємо вам, щоб ви брали до рук полотно лише з гарного приводу, вишивали щасливу долю і передавали ці рушники у спадок вашим нащадкам, зберігаючи та збагаючи тим самим культуру нашого народу.
* * * * *
Текст Наталя Скрипниченко 
Схема рушника у журналі "Українська вишивка" №52-53(2-3).

Немає коментарів:

Дописати коментар